Proč si vybrat péřovou zavinovačku?

Proč si vybrat péřovou zavinovačku?

Jaké výhody má péřová zavinovačka a proč je pro miminko vhodnější než rychlozavinovačka?

U maminky v bříšku má miminko všechno, co potřebuje. Vaše tělo ho celé objímá. Uvnitř je v bezpečí. Cítí teplo a měkko. Slyší tlukot Vašeho srdce. Houpe se v rytmu Vašich pohybů. Světlo i zvuky kolem jsou příjemně tlumené. Necítí hlad.

Porodem se ale všechno mění. Je to velice náročný zážitek pro Vás pro oba, i miminko při něm cítí strach a bolest. A po něm? Prostředí, ve kterém se miminko ihned po porodu ocitá, je naprosto odlišné tomu uvnitř dělohy. Musí se poprvé samo nadechnout. Často čelí přímému světlu a zvýšenému hluku. Vzduch kolem je chladnější. Přizpůsobit se těmto novým podmínkám není lehký úkol. A tak je na nás maminkách, abychom to miminkám zpříjemnily a abychom jim ten příchod na svět ulehčily.


Péřová zavinovačka utváří miminku prostředí nejpodobnější tomu, na které bylo zvyklé z bříška. Ohraničuje jeho prostor, což miminku dodává pocit bezpečí a jistoty. Poskytuje mu teplo a pohodlí. Její měkké, ale pevné prostředí miminko uklidňuje. Jen péřová zavinovačka miminku dovoluje na chvíli zachovat původní tvar zádiček ve tvaru C, umožňuje mu ležet rovně s hlavičkou v ose s tělíčkem, a tím předchází tak častému stáčení hlavičky k jedné straně - predilekci. Při sklepání peří k hornímu rohu zavinovačky dokáže zajistit vyvýšení a chrání tak miminko před zadušením po ublinknutí.


Zavinovačka slouží k příjemnému usínání a dobrému spánku, využijete ji ale i pro bdělé stavy miminka. Manipulace s miminkem je v zavinovačce mnohem jednodušší. Při zvedání, nošení i chování pomáhá zachovávat bezpečnou polohu miminka. Zpohodlňuje kojení. Při jízdě kočárkem tlumí otřesy. Otevřená slouží přes den jako hnízdečko.

Máte už péřovou zavinovačku na seznamu výbavičky? :) 
Zpět na blog

Napište komentář