Poměr peří

Poměr peří

Není peří jako peří

Rozmohl se nám tu takový nešvar. Péřová zavinovačka plněná 100 % prachovým peřím. Zní to skvěle. Ta lehká prachová peříčka, něžná jako moje miminko… To chci!
Nebo ne?

Prachové peří se nachází na spodním hrudníku husy a má zá úkol ji chránit před nepříznivými vlivy počasí.1 Prachové peří je velmi jemné, lehké a nadýchané. Peřiny z prachového peří jsou pak velmi hřejivé.

Péřová zavinovačka, někdy se jí říká také polovysypaná péřová peřinka, má však za úkol jinou věc. Spíš než peřinka, je to vlastně polštář. Péřová zavinovačka má za úkol držet zádička novorozence ve správné poloze, na chvíli zachovat tu polohu do písmena C. Nedovolit jeho hlavičce, aby spadla z osy. Nedovolit miminku upřednostňovat jednu stranu a zaklánět se.

Predilekce je velice častou komplikací psychomotorického vývoje. A nejedná se pouze o „šikmou hlavičku“. Jedna strana je zatížena více než druhá. Jedna strana se tedy vyvíjí rychleji a lépe rozvíjí motoriku. A tyto rozdílnosti – asymetrie ve vývoji, pokládají reálný základ minimálně pro vadné držení těla ve školním věku až skoliózu.2

Je to právě přidáním draného peří, že zavinovačka plní tu podpůrnou funkci zad a šíje. Stejnou funkci by měl mít i polštář dospělých lidí. Polštář pouze z prachového peří by způsobil, že do něj hlava doslova zapadne.3
Péřová zavinovačka Baby Burrito je plněná z 80 % draným a z 20 % prachovým peřím, což je ideální poměr k udržení správné polohy i teploty. A nebojte se, do zavinovaček je vybíráno drané peří nejlepší kvality. Nejsou tam tvrdá pírka, která by se miminku zabodávala do tělíčka.

Péřová zavinovačka čelí momentálně velké oblibě. Je dobré však vědět, že to není pouze moderní a designový kousek výbavičky, ale zejména funkční kousek, který pomáhá Vašemu miminku s adaptací a zdravým vývojem.

https://www.perinka.cz/prachove-peri-nebo-klasicke-peri/
https://www.rehabilitace-uhrineves.cz/provozni-informace/clanky-pro-verejnost/predilekce
https://www.perinka.cz/prachove-peri-nebo-klasicke-peri/

Zpět na blog

Napište komentář