Na co si dát pozor při výběru dovolené s dětmi?

V minulém článku jsme si posvítili na to, proč a zda vůbec jezdit s dětmi na dovolenou. Nebudu vás napínat - má to smysl! A na co si dát pozor, když si vybíráte kam se vydat, to si řekneme nyní. Pojďme na to.

 

ZAMIŘTE NA CÍL

Ať chcete nebo ne, dovolená s dětmi je tak z 20 % o tom, co chcete vidět a zažít vy a z 80 % o tom, co vaše děti zvládnou. Proto musíte vzít v úvahu jejich věk, povahu a zdatnost. K tomu připočítejte úroveň vaší mentální vyrovnanosti, jinak řečeno “kolik toho snesete”, kolik do toho chcete investovat a tak dále. Z takového chumlu informací vám pak vyjde užší výběr několika vhodných destinací. Někdo nedá dopustit na moře, kde se děti dosytosti vyblbnou na pláži. Jiní si troufnou na návštěvy metropolí i památek nebo si s kočárkem vyšlápnou na svěží vzduch do hor. Když se na to pořádně připravíte, můžete téměř kamkoliv!

 

JEDNA PANÍ POVÍDALA

Nenechte se ošálit pěknými fotkami z hotelového pokoje nebo místního hřiště. Jak se říká - důvěřuj, ale prověřuj. Googlete si recenze, ať máte představu, co vás čeká. Pokoje mohou být opravdu ťip ťop, ale předešlí návštěvníci si stěžují na hrubé zacházení personálu. V okolí se sice nachází spousta pěkných cyklotras, ale váš hotel má jenom pár kol na půjčení, takže na vás pravděpodobně nevyjdou. Procházejte si tedy recenze, ptejte se známých a nechte si vhodné místo doporučit. Nakonec opravdu není nad osobní zkušenost někoho blízkého.

 

KDY UŽ TAM BUDEM?

Ať si vyberete auto, autobus nebo letadlo, dostat se z bodu A do bodu B bude nejspíš nejnáročnější část celé dovolené. Odhadněte co nejvíc reálně, jak dlouhou cestu vaše děti snesou a podle toho vybírejte destinaci. Vydržet 12 hodin v autě je těžké i pro dospělého natož pro děti, které jsou zvyklé se neustále vrtět a hýbat. S miminkem delší cestu nejspíš zvládnete lépe než s tříletými caparty, naopak v letadle může být plačící miminko opravdovým oříškem. Ať se rozhodnete jakkoliv, nepodceňte přípravu a přibalte cokoliv, co vám to ulehčí.

 

BABY-FRIENDLY ONLY?

Cestujete-li s menšími dětmi, zaměřte se na ubytování s označením baby-friendly. Jak název vypovídá, v takových hotelech či penzionech děti vítají a jsou na ně připraveni. Neměl by tak být problém kam dát kočárek, v pokoji by měl být třeba nočník a v restauraci hrací koutek. Spousta drobných maličkostí, kterých si všimnete teprve tehdy, když je potřebujete a ony nejsou k dispozici. Ovšem někdy se hotely jako baby-friendly jenom tváří, aby nalákaly klienty. Ověřte si proto hodnocení a nenechte se opít rohlíkem.

 

MĚJTE PLÁN B I C

Máte naplánované výlety, exkurze nebo klidný odpočinkový režim. Jenomže ono prší, nebo je takové vedro, že se vám rozpouští i boty a pochodovat pár kilometrů nepřichází v úvahu. Pro tyto případy budete potřebovat náhradní plán. Zjistěte si předem, co se dá dělat v hotelu a nejbližším okolí? Je tam herna? Nebo dětské hřiště ve stínu? Zajímavé muzeum nebo jiná atrakce, která by vám vytrhla trn z paty? Strávit celý den s unuděným potomkem bývá dost náročné, nějaký ten záložní plán se vám bude proto hodit.  Nezapomeňte ale i na bezpečnost a zdraví! Záložní plány totiž zahrnují i potřebná očkování, vyhledání informací o exotické fauně i flóře, která se v místě vašeho pobytu běžně vyskytuje a může být nebezpečná. Příprava je holt základ.

 

Tak, a teď už jen doufat, že vám děti den před odjezdem neonemocní, vyjde vám dobré počasí, nezapomenete si doma doklady a…a dost už toho! Prostě si užijte krásné prázdniny, hlavně, že budete spolu :)



 
Zpět na blog

Napište komentář