ČÍST, MEDITOVAT, DŮVĚŘOVAT, aneb Jak si udržet vnitřní klid v těhotenství

Týdny a měsíce ubíhají, čas se krátí a blíží se den D. Den, kdy přivedete na svět své dítě. Dá se na to vůbec připravit? Přečtěte si pár tipů, jak se v průběhu těhotenství naladit na ten magický okamžik.

Mnoho žen chce být připraveno doslova na vše. Pocit, že ví, co je čeká, jim dodává vnitřní klid. Jenomže těhotenství je trochu jako horská dráha. I ženy, které čekají již několikáté dítě, potvrdí, že pokaždé je to prostě jiné. Tak jak se vlastně připravit?

 

DŮVĚRA A VÍRA VE VLASTNÍ TĚLO

Základem vašeho vnitřního klidu není vědět, co přesně bude následovat. Naopak v průběhu těhotenství nejspíš zjistíte, že vás přemíra informací stresuje a zahlcuje. Ano, nastudujte si, co potřebujete vědět, ale všeho s mírou. 

Pokud pochybujete, jak tohle zvládnete, tak všeho nechte, najděte si klidné místo, hluboce se nadechněte a vnímejte své tělo a své děťátko. Dejte jim svou důvěru. Ženské tělo už tisíce let přivádí na svět nový život. Máte vše potřebné, co k tomu potřebujete.

 

JÓGA A MEDITACE

Během těhotenství můžete zkusit meditace nebo třeba i jógu, pokud se chcete i trochu protáhnout. Obojí vám pomůže zrelaxovat, utřídit si myšlenky a soustředit se na to podstatné. Poohlédněte se po tzv. gravid józe. Je to druh jógy speciálně pro nastávající maminky, vede ji školená instruktorka a můžete si být jistá, že vám při ní žádný pohyb neublíží. 

Z meditací můžete sáhnout po čistě relaxačních nahrávkách nebo vyzkoušejte ty přímo určené k porodu a těhotenství. Příjemné chvilky klidu si ale můžete dopřát i bez řízené meditace. Co takhle voňavá koupel a oblíbená hudba k tomu? Jak málo stačí ke štěstí!

 

PAPÍR A TUŽKU PROSÍM!

Pokud jste žena, která potřebuje být o všem dostatečně informovaná, aby necítila napětí, zapište se do předporodního kurzu. V něm se dozvíte vše potřebné o těhotenství, porodu i prvotní péči o dítě. Kurzem můžete projít i se svým partnerem nebo kamarádkou. Získáte ucelený přehled o všem, co můžete v tomto období čekat.

 

MODRÝ KONÍK - NARUŠITEL VAŠEHO KLIDU?

Myslím, že určitě znáte weby typu Modrykonik a podobné. Tolik informací o všem možném na jednom místě. Zkušenosti, názory, reálné zážitky stovek jiných žen. Nepřeberná studnice vědomostí! Nebo ne?

Berte v úvahu, že většina lidí má tendenci zveřejňovat své negativní zkušenosti a názory. Může se pak zdát, že těhotenství i porod je mnohem více nebezpečný než jak tomu ve skutečnosti je.  

Zkuste proto najít zdravou míru toho, nakolik čerpat informace od ostatních žen a kdy se už raději odpojit a žít svůj život v přítomnosti. Vaše duševní vyrovnanost je něco, co vám bude ještě dobře sloužit, a to teď i v budoucnosti…hlavně pokud budete mít těch dětí jednou víc :)

 

ČTU, ČTEŠ, ČTEME

Co lze naopak doporučit všemi deseti je čtení knih. Existuje nepřeberné množství vhodné literatury, k většině najdete i recenze a názory čtenářů. Třeba se vám zalíbí knihy o hypnoporodu nebo o kontaktním rodičovství. Zkoušejte, vybírejte a čtěte. 

A ano, klidně si vemte i toho Harryho Pottera, co vám leží na nočním stolku. Čtení je skvělá aktivita, a pokud zrovna nečtete krimi zprávy nebo politiku z dnešních novin, funguje téměř jako meditace.

 

* * * 

Těhotenství je zcela určitě náročné období v životě ženy. Je ale také neskonale kouzelné. Cítit první pohyby dítěte, snít o tom, jak bude vypadat a komu bude podobné. Vybírat a zařizovat výbavičku.

Těšte se na příchod svého krásného miminka a užijte si toto období, co nejvíc to jde. Vy to zvládnete!

 

 
Zpět na blog

Napište komentář