Cestování s dětmi... A děj se vůle boží!

Na sociálních sítí obdivujete fotky usměvavých dětí v letadle, zatímco vaše by si tam určitě vyřvalo plíce. Na pláži si pak ta instagramová batolata nadšeně hrají v písku u moře a jejich rodiče mezitím relaxují na lehátku s knížkou a koktejlem. To vaše dovolená vypadá trochu jinak, vlastně si každý rok říkáte: “Stojí mi to vůbec za to?”.

Obecně vzato určitě stojí. Cestování s dětmi je taková zvláštní disciplína, ve které je vítězů i poražených, ale i v ní převažují dlouhodobě spíše výhody. Nutno ale říct, že jako každá nová dovednost i cestování je třeba trénovat. A ne každý trénink se povede. Co můžete při toulkách s malými parťáky očekávat?

 

JAKÝ VĚK JE TAK AKORÁT?

Na to se nedá odpovědět. Někdo nedá dopustit na cestování s miminkem, protože v kočárku nebo nosítku většinu času prospí. Díky tomu si pak rodiče mohou dovolit program téměř jako bezdětní. Jenže jsou i miminka, kterým změna prostředí nesedne a místo odpočinku se vám peklem odmění (vyzkoušeno na vlastní kůži). A pak je tu ten fakt, že miminka rostou.

U starších dětí už jakžtakž víte, co očekávat - v dobrém i zlém. Už máte vychytané situace, kdy začíná jít do tuhého. Tušíte, co na potomka platí a nosíte s sebou vždycky něco, co mu zvedne náladu. Ovšem to se bavíme o cestování s jedním dítětem, opakuji, s jedním. Jakmile máte dětí víc, jejich nálady, potřeby, nespokojenosti a vzdory se budou střídat a cyklit, a na to už se těžko připravuje i v domácím prostředí, natož ve frontě na letišti nebo v půli kopce v horách. 

 

CO DĚTEM CESTOVÁNÍ PŘINESE?

V tomto věku si děti tváří názor na svět a lidi okolo. Čím více toho poznají a zažijí, tím lepší budou mít v budoucnu přehled a tím víc si budou vědomy úžasných možností, které mají. Poznávají krásu přírody, majestátnost architektonických památek, tajuplnost historických příběhů a v neposlední řadě zjišťují, jak žijí lidé jinde.

Trávit dovolené v luxusním resortu u moře s all inclusive je sice příjemné, ale vaše děti by měly zažít i druhou tvář cestování. Neříkám, abyste je protáhli nějakým africkým slumem, to je extrém a navíc velmi nebezpečný. Zkuste ale někdy místo hotelu ubytování v místní rodině. Nebo můžete strávit týden na horách v obyčejné chatě, kde si pro vodu chodíte do studny. Poznávat oba póly životního standardu děti naučí většímu vděku, toleranci…a možná zjistíte, že v té chatce byli spokojenější než na lehátku v Egyptě a ještě vás to vyšlo mnohem levněji.

 

NEMĚJTE VELKÁ OČEKÁVÁNÍ

To je asi alfa a omega cestování s dětmi. Plánujte, přemýšlejte - ale buďte připraveni to všechno hodit za hlavu a program překopat. Pokud nemáte výjimečně vstřícné a pohodové dítko, tak je dost možné, že polovinu z naplánovaných výletů nezvládnete. Nebo někam dojedete a zjistíte, že ten výlet vaše dítě prostě neujde. Ráno bude mít úžeh a místo koupání strávíte dva dny na hotelovém pokoji. Na lodi se nebudete kochat výhledem, ale s hrůzou v očích se budete snažit nahánět svou hyperaktivní ratolest po palubě, aby nezahučela do vody. Ne, dovolená s dětmi už není odpočinek.

 

MÁ TO TEDA VŮBEC SMYSL?

Má! Protože cestování s dětmi se musí trénovat. A jako u všeho platí, že začátky jsou těžké. Ale čím více zážitků mají, tím dříve si na ně zvyknou. Vy se naučíte, jak zvládat nové nečekané situace. Vypilujete svůj seznam nezbytných cestovních věcí k dokonalosti. A jednoho léta to přijde…

Jako obvykle se připravíte na vše, co může přijít a ono to bude úplně nečekaně dokonalé. Vedle vás najednou sedí parťák, který nadšeně pozoruje okolní svět. Neprotestuje, nefňuká. Ptá se, zajímá a všechno si zapisuje do své malé hlavičky. 

Od té doby bude každá dovolená lepší a lepší. 

 

 
Zpět na blog

Napište komentář