Aby kojení nebyl boj...

I přes pokrok ve vědě je mateřské mléko stále nejlepší a nejvhodnější strava pro každého kojence. Je pořád k dispozici, má správnou teplotu a je zadarmo. Někdy se ale může zdát, že s kojením to není zase tak jednoduché. V tomto článku si proto posvítíme na to, co dělat, aby kojení nebyl boj.

 

KDY BUDU MÍT KONEČNĚ MLÉKO?

Máte už za sebou porod, ale místo úlevy přichází další stresující okamžiky. Ptáte se, kdy se mi konečně vytvoří mléko? Těsně před porodem se začne v prsou vytvářet takzvané mlezivo. To je vysoce výživné mléko, které novorozené dítě saje první dny. Bohužel tohoto mléka není velké množství a spousta žen začne propadat panice, že jejich miminko hladoví. 

Ve většině případů se není čeho bát - miminko má dostatek živin ještě z období před porodem a i malé množství mleziva mu dodá, co potřebuje. V tuto dobu je vhodné, aby žena dostatečně pila, jedla a hlavně přikládala své miminko k prsu co nejčastěji, chovala ho a mazlila se s ním. Díky tomu se podpoří nastartování laktace.

 

TY PROKLATÉ KLOBOUČKY

Ač je to k nevíře, ne vždy v porodnici narazíte na kompetentní sestřičku, která je schopná správně poradit a podpořit novopečenou maminku. Kolik žen už se dozvědělo, že mají “špatná” prsa! Někdy tak miminko rovnou nafasuje umělou výživu nebo maminka umělohmotné pomůcky, které mají v kojení pomoct. 

Raději se na to připravte předem a o kojení si něco přečtěte. Nebo si rovnou sežeňte kontakt na zkušenou laktační poradkyni, která za vámi v případě nouze může zajít a ukázat, co a jak. Až překonáte tyto první krizové dny, uvidíte, že mléko se začne tvořit a z vás konečně opadne stres. A jako bonus budete vypadat jako Pamela Anderson :) 

 

DŮVĚŘUJ, ALE…DŮVĚŘUJ

Kojení může být trochu jako raketová věda - všechny ty protichůdné informace, návody, krémy, čaje. I odborníci mohou mít různé názory. A jak mezi těmi všemi radami poznat, co je pravda a co ne? Naslouchejte. Ne internetu, ale sobě. Sobě a dítěti. Dělejte věci tak, jak vyhovuje vám dvěma a ne jak to píšou na mama blozích. Věřte přírodě, že vás vytvořila přesně tak, jak vaše dítě potřebuje.  

Častá nevyžádaná rada je kojit každé dvě hodiny, ne dřív. Jenže každé dítě je jiné a samo ví, co zrovna potřebuje. Kojení není jen jídlo, je to láska. Spojení s mámou, jejíž trvalou přítomnost před pár dny ztratilo. Novopečené maminky ví, že první dny někdy kojí nonstop a odtrhnout dítě od zdroje je téměř nemožné. Ale i to je jen fáze, která časem přejde.

 

6 TIPŮ, KTERÉ VÁM PŘI KOJENÍ POMŮŽOU

Připravili jsme pro vás pár vyzkoušených tipů, jak podpořit hladký průběh kojení. Vyzkoušejte - ideálně všechny :)

  1. Homeopatika a kojící čaje na podporu laktace.

  2. Dostatek tekutin a vyvážená strava bohatá na zdravé tuky.

  3. Vyrovnaná psychika - zkuste se “odpojit” a nenabírat na sebe zbytečný stres (z úklidu, příbuzných, politiky apod.).

  4. Odpočinek a spánek - bude to trvat hodně dlouho, než se zase vyspíte 8 hodin v kuse, ale kupodivu i na to si žena zvykne. I tak se ale snažte odpočívat co nejvíce. Je to důležitější než cokoliv dalšího, co máte k řešení.

  5. Šátek na nošení - uvolní vám ruce a umožní i kojení “za jízdy”. Najděte si někoho, kdo vám ukáže, jak na to.

  6. Co nejčastější kontakt s miminkem ideálně na holou kůži - mazlení, hlazení, povídání si s miminkem, to vše přispívá k vaší vnitřní pohodě.

 

DUDLÍK. A DO BOJE!

Teď se pustíme na tenký led, protože dudlík je trochu nebezpečné téma. Většina laktačních poradkyň jej zavrhuje, protože údajně kazí techniku kojení. Ať je to jakkoliv, je to na vašem zvážení. Pravdou je, že “dudlání” miminko opravdu uklidňuje a zejména u těch náročnějších vám může hodně pomoct. 

Je velké množství matek, kterým dudlík kojení nenarušil. Stejně tak je spousta těch, které se mu vyhýbají jako čert kříži. Nakonec je to ale vždy na vás, stejně jako miliony a miliony dalších rozhodnutí, která budete muset ohledně mateřství učinit.

 

Vždy jde ale nakonec o to, abyste byla spokojená vy i vaše miminko. A tu správnou cestu si musí každá máma najít sama.

 

 
Zpět na blog

Napište komentář