7 tipů do výbavičky od mámy tří dětí

Pořizování výbavičky je jedna ze zábavných činností, kterou si všechny nastávající maminky užívají. Mnohdy ovšem strávíte hodiny vybíráním a kupováním, abyste za pár měsíců zjistila, že většinu věcí vlastně nevyužijete. Jako máma tří dětí jsem to měla stejně. S každým dítětem těch opravdu nutných věcí kupodivu ubývalo. Dnes se s vámi proto podělím o tipy na 7 věcí, které mi život s dětmi nejvíc usnadnily a které bych doporučila i vám. Jdeme na to!

 

  1. KOJÍCÍ POLŠTÁŘ

Tento polštář mi udělal velkou službu už v těhotenství. Jak se moje tělo zvětšovalo a zvětšovalo, bylo čím dál těžší zaujmout v posteli nějakou pohodlnou polohu. Kojícím polštářem jsem si tak podložila bříško a kolena, když jsem ležela na boku. Spánek byl pak o mnoho lepší. 

Když pak bylo na světě miminko, používala jsem polštář při kojení tak, jak je původně určen. A nejen to - když si koupíte takový, který se dá na koncích svázat, vytvoříte z něj hnízdečko. Do něj můžete vložit miminko v zavinovačce, nebo na dece, a nechat ho tak odpočívat třeba na gauči. Můžete si být jistí, že mu nehrozí žádný pád a je hezky v bezpečí.

 

  1. ZAVINOVAČKA

Miminka milují teplo, přítmí a zavinování. Cítí se tak skoro jako u maminky v bříšku. Navíc se ale s dítětem v zavinovačce výborně manipuluje. To ocení zejména tatínkové nebo rodinní příslušníci, kteří si chtějí miminko pochovat, ale mají strach ho držet v náruči jen tak.

Nebojte se brát si zavinovačku i do kočárku. Miminko v ní můžete rovnou přenést a podle počasí ho třeba ještě přikrýt dekou. Bude v teple a díky polstrování okolo se vám nebude “kutálet” po korbičce. No a pokud zrovna nezavinujete, využijete ji i jako přikrývku. Možností je opravdu spousta. Prohlédněte si naši nabídku zavinovaček a určitě si vyberete tu svoji. Vaše miminko bude vrnět blahem!

 

  1. GYMNASTICKÝ MÍČ

Možná si teď říkáte “Cože?”, ale vážně jedna z nejlepších věcí byl gymnastický míč. Hopsání na něm ulevovalo mým zádům už v těhotenství. Nejvíc jsem ho ale používala až s dětmi. Jako rodič totiž zjistíte, že dítě nestačí položit do postýlky a tradááá, spí. Velmi často to chtělo houpání, kolébání, zpívání nebo hlazení, všechno dohromady a opakovaně. Aby mi neupadly ruce únavou, vzala jsem vždy toho malého nespavce a pohupovala se s ním na míči. Za kratší či delší dobu vždy odpadl - bingo! Cíleně jsem takto uspávala děti i v šátku nebo nosítku, abych měla volné ruce (a do té jsem si pak dala knížku a něco málo si v tom čase přečetla).

 

  1. ŠÁTEK NEBO NOSÍTKO

Moc se přimlouvám za to, abyste zkusila nošení. Děti to milují a vám to neuvěřitelně rozváže ruce. Děti v šátku vždy spaly déle a lépe než v postýlce, což mi umožnilo dělat nějaké domácí práce nebo jít ven a neřešit, jestli kočárek tento terén zvládne nebo jestli mají v tomto obchodě schody. Nošení si určitě zamilujete vy i vaše miminko a mateřství tak dostane úplně jiný rozměr!

 

  1. MONITOR DECHU

S narozením dítěte pocítíte obrovskou lásku i obrovský strach. Strach o jeho křehký život a zdraví. Vzhledem k tomu, že o syndromu náhlého úmrtí (SIDS) se intenzivně  mluví, nedá se to úplně přehlédnout. Tak proč nemít alespoň o jednu starost méně? Pořiďte si monitor dechu, okamžitě vás upozorní a dá vám tak potřebný čas reagovat a zasáhnout.

 

  1. NOČNÍ DUDLÍKY

Pokud dudlíky používat nebudete, zakryjte si oči a hned přeskočte na bod 7, prosím. A vy, které dudlík ve výbavičce máte, moje první rada zní “Kupte si jich víc”. Jeden vážně nestačí. Kolikrát ho mrně vyžadovalo a já ho nemohla najít. Uběhly dlouhé minuty, kdy jsem ho hledala všude možně, prcek zatím zvyšoval hlasitost, mně se zvyšoval tep a dudlík stále nebyl k nalezení!

Druhou radou je “Vyzkoušejte noční dudlíky”. Děti dokážou jednoduše mlasknout  pusou a vyslat dudlík  na dalekou cestu prostorem. V polospánku pak budete vděční, že tu lehce svítící věc někde v šeru zahlédnete. Tyto dudlíky jsou trochu hrůzostrašné, to uznávám, ale jsou nezávadné a kupodivu ani jednomu z mých dětí nikdy v noci nevadily. Vždy jsem měla v postýlce dva, a když jeden nečekaně nebyl k nalezení, druhý to jistil.

 

  1. USPÁVÁČEK S HUDBOU A/NEBO BÍLÝM ŠUMEM

Je pravda, že bílý šum miminka opravdu uklidňuje. Pořízením hračky s těmito nahrávkami tak chybu neuděláte. Ovšem miminka rostou a dvouletého špunta už zvukem vysavače jednoduše neuspíte. Já jsem proto pořídila medvídka, který hraje zvuky přírody a prolínají se v něm melodie klasické hudby a ukolébavek. Je to tedy pestřejší než bílý šum a děti ho před spaním také moc rády poslouchají. Stal se z toho vlastně uspávací rituál. 

Tak toto jsou moje doporučení, za která dám ruku do ohně. Každé miminko je samozřejmě jiné a vy si budete tvořit svůj vlastní svět a svá pravidla.  Věřím ale, že těchto 7 věcí vám pomůže překonat některé nelehké nástrahy mateřství a zjednoduší vám život. 

 

Za Baby Burrito, Michaela.

Zpět na blog

Napište komentář