Jak uspat miminko?

Jak uspat miminko?

Malá miminka jsou nejrozkošnější, když jsou spokojená, klidná a když - spí. :) Jeden by řekl, že spánek je jejich oblíbenou činností, ale každý, kdo se někdy o takové malé novorozeně staral, potvrdí, že uspávání je někdy obrovská věda! Pojďte si přečíst pár tipů, jak uspat miminko a dozvíte se, jak vám s tím mohou péřové zavinovačky Baby Burrito pomoci.

Co ovlivňuje spánek miminka?

Novorozený človíček to vůbec nemá jednoduché. Musí si zvyknout na všechen ten hluk, světlo a frmol okolo. Musí čekat, až ho máma nakrmí, přebalí a pomazlí se s ním, když to zrovna potřebuje. Chtělo by se předpokládat, že alespoň ten spánek si dokáže zařídit samo, ale opak je pravdou! Je tolik faktorů, které spokojený spánek vašeho miminka ovlivňují!

Usnutí může vašemu miminku komplikovat přemíra vnější simulace a vjemů - zvuky, barvy, pocity, všechno je tak nové a je toho tolik! Kromě přetažení ho ale mohou trápit i nepříjemné fyzické projevy - může mít bolavé bříško, prdíky, vlhkou plenku. Může ho škrtit nebo škrábat oblečení nebo svědivá vyrážka. Najít tu správnou příčinu může být jako hledat jehlu v kupce sena. My ale víme, co mají miminka ráda a co je uklidňuje. 

Tipy, jak uspat miminko

  1. Vytvořte mu klidné prostředí. Pokud je miminko ospalé, ale nedaří se mu usnout, vytvořte mu příjemné a tiché prostředí. Vypněte rádio nebo televizi, lehce pokoj zatemněte a na miminko mluvte klidným a tichým hlasem.
  2. Sledujte signály vašeho miminka. Každá máma je na své dítko velmi silně napojená. Časem je tak schopná poznat chvíli, kdy je miminko unavené a potřebuje odpočinek. Přetažené dítko je totiž opravdu velmi silný “protivník”.
  3. Zabalte ho do péřové zavinovačky. Péřové zavinovačky se těší oblibě už odnedávna. Miminko totiž udrží v příjemném teple, pevně ho obejmou a zabrání nechtěným záškubům, které mohou miminko vzbudit. Zavinutí v zavinovačce mnohdy působí doslova jako balzám a miminka se ho nemohou nabažit. Využijte k zavinutí naše skvělé zavinovačky z pravého peří a bio bavlny, které jsou neuvěřitelně měkké a díky termoregulačním schopnostem peří udrží miminko v dokonalém teplíčku. Zavinovat můžete už novorozence s klasickou zavinovačkou, pro větší cvalíky a starší miminka si pak určitě oblíbíte zavinovačku Maxi.
    Kromě péřových zavinovaček u nás najdete i tzv. rychlozavinovačky a praktické náhradní povlaky na péřové zavinovačky, díky kterým bude vaše dítko spinkat vždy v čistotě. Velkým pomocníkem jsou i zavinovací látkové pleny z biobavlny, které můžete mít stále při ruce doma i na cestách.
  4. S plným bříškem do říše snů. Většina miminek doslova “odpadne” už při kojení či krmení z lahvičky. Máma pak řeší dilema, jak miminko přesunout do postýlky, aniž by ho probudila. I v tomto případě vám naše péřové zavinovačky vytrhnou trn z paty! Zaviňte miminko do zavinovačky už před kojením a nechte ji lehce rozvázanou, aby se mohlo při krmení dostatečně hýbat. A jakmile opravdu usne, velmi lehce ho v zavinovačce přenesete, aniž by se vzbudilo. Pak jen dotáhněte mašli a je to!
  5. Rituály pomohou - většinou. Mnoho miminek miluje pravidelnost a rituály. Pomoci vám s uspáváním tak může právě rutina - koupání a levandulový olejíček, usínáček s bílým šumem zapnutý těsně před spánkem, mazlení a čtení pohádky nebo zpěv ukolébavky. Miminko si na tyto aktivity zvykne a spojí si je s ukládáním ke spánku.
  6. Mazlete se, buďte spolu. Představa, že odložíte novorozence do postýlky, dáte mu pusu a odcházíte, zatímco ten malý uzlíček spokojeně usíná, je - řekněme si upřímně - nesmysl. Každý, kdo se to snaží praktikovat, bohužel ochuzuje sebe i své miminko o nejdůležitější společné okamžiky. Však zkuste vy usnout, když se cítíte osaměle a ztraceně. Je to takřka nemožné a usnete, až když budete naprosto duševně vyčerpaní. Nezpůsobujte proto svému miminku takové trápení a buďte s ním, než usne. Hlaďte ho, držte ho v náruči, nebo u něj jen ležte. Dopřejte mu pocit, že se na vás může spolehnout.

Období, kdy jsou miminka tak malá, sladká a voňavá, je neuvěřitelně krátké! Ani se nenadějete a budete mít doma batole a za chvilku předškoláka. Využijte proto každý tip, jak si toto křehké a nádherné období užít v klidu a láskyplně. Pomozte malým nespavcům k odpočinku a odmění se vám spokojeným úsměvem. 

Nechte své miminko užít si vydatný spánek díky péřovým zavinovačkám Baby Burrito. Každý kousek šijeme ručně v ČR z těch nejkvalitnějších materiálů a v jedinečných trendy barvách.

 

Zpět na blog

Napište komentář