Miminko ležící na péřové zavinovačce

Jak se připravit na návštěvu novorozence: Průvodce pro přátele a rodinu

Chystáte se na první návštěvu své kamarádky a jejího novorozeného miminka po porodu? Pak dřív než zaklepete na dveře, zbystřete a přečtěte si tento článek. Dozvíte se, jaké jsou zásady návštěv v šestinedělí a co určitě udělá novopečené mamince radost!

Stejně jako těhotenství, i porod a první týdny po něm jsou pro novopečenou maminku neskutečně náročné. Kromě doznívající fyzické bolesti totiž ještě stále jede na emoční a hormonální horské dráze. A aby toho nebylo málo, většinou je ještě neskutečně nevyspalá a nejistá v tom, jak zajistit svému děťátku vše, co potřebuje. Není se proto čemu divit, pokud se na čas stáhne do ústraní a soustředí se jenom na svou novou roli.

BUĎTE OHLEDUPLNÁ

Pokud se proto chystáte svou kamarádku navštívit, nechte to na ní a aktivně se k ní nezvěte. Vaše přítelkyně vás má určitě ráda a chce vám vyhovět, možná ale bude potřebovat ještě nějaký čas než si všechno takzvaně “sedne”. Správný okamžik pro návštěvu proto nechte na jejím rozhodnutí a rozhodně zapomeňte na přepadovky typu “šla jsem zrovna okolo”. Pokud návštěvy nechce, respektujte to a neberte si to osobně.

Pokud už se vaše kamarádka cítí po porodu připravená a pozvala vás na první návštěvu k miminku, stále mějte na paměti maximální ohleduplnost. Přizpůsobte se jejím možnostem i potřebám, buďte citlivá a nesuďte ji. 

ZÁSADY PRO PRVNÍ NÁVŠTĚVU PO PORODU

Dali jsme dohromady zásady, které by měly čerstvé maminky nejraději pověšené na dveřích všem na očích, ale nemají na to odvahu :) Pokud byste proto byli rádi na seznamu vítaných návštěvníků, dodržujte tato pravidla: 

  1. Choďte pouze po předchozí domluvě a tak, jak to vyhovuje miminku a jeho mámě. Jednoduše, jasně a tečka.

  2. Na návštěvu choďte pouze 100% zdraví! Máte rýmu, zvýšenou teplotu nebo třeba opar? Zůstaňte doma! Pokud chcete být extra ohleduplní, nasaďte si při kontaktu s miminkem zdravotnickou roušku.

  3. Při příchodu do domácnosti si umyjte ruce a dbejte na hygienu. Zní to banálně, ale divili byste, kolik lidí jde ode dveří rovnou k postýlce?!

  4. Nezajímejte se pouze o miminko. Často se stává, že po porodu je pozornost upřena pouze na dítě a pocity a duševní stav jeho mámy jde úplně stranou. Ptejte se proto své kamarádky, jak se cítí, co potřebuje a s čím byste jí vy mohli pomoci.

  5. Nenechte se obskakovat. Jste na návštěvě a vaše kamarádka cítí nutkání vám uvařit kafe, nabídnout koláč a vést společenskou konverzaci, ale možná na to nemá sílu. Pomozte jí a nic víc neočekávejte. 

  6. Nabídněte jí nezištnou pomoc. I takové obyčejné záležitosti jako sprcha nebo umytí nádobí bývají v šestinedělí nadlidským úkolem, protože miminko často vyžaduje vaši nepřetržitou přítomnost. Udělejte své kamarádce radost a nabídněte jí pomoc a její “ne” neberte jako odpověď. Pohlídejte miminko, než se vysprchuje, naskládejte nádobí do myčky, uvařte jí čaj a nechte ji si odpočinout. Při odchodu s sebou vemte plenky nebo smetí, vždyť každá pomoc se počítá.

  7. Doneste jí dárek, jen a jen pro ni. Obdarovávání miminka se stalo zvykem, ale co mámy? Málokdy dostanou nějakou pozornost i ony. Potěšte proto svou kamarádku třeba dárkovým setem kosmetiky pro péči o tělo Bloom and Blossom Body & Soul Wellness nebo luxusní sadou kosmetiky pro zklidnění a relaxaci Rituals Jing. Radost jí při každé návštěvě udělá i kvalitní čokoláda nebo její oblíbené jídlo!

Body and Soul Box with products 

Jak vidíte, přivítat v tomto světě novou dušičku může být trošku náročnější, než se zdá. S citem, ohledem a velkou náručí lásky se ale zvládnete uvést nejen jako dokonalá teta, ale i jako přítelkyně, která novopečenou maminku podpoří v její nové a krásné, ač nelehké, roli.


Chcete donést dárek i novorozenému miminku? Inspirujte se našimi tipy pro dárek k narození miminka a určitě s výběrem nešlápnete vedle!
Zpět na blog

Napište komentář